Cercetătorii de la Institutul Transilvan pentru Neuroștiințe (TINS) și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au dezvoltat o metodă inovatoare pentru înțelegerea activității creierului. Această metodă simplifică și ajută la interpretarea datelor complexe obținute din scanarea creierului cu rezonanță magnetică nucleară funcțională (RMNf) sau electroencefalogramă (EEG). Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Cell Systems, după o colaborare de aproape zece ani între cercetătorii clujeni și cei din Spania și Germania.
Metoda inovatoare propusă este sensibilă și robustă, permitând identificarea biomarkerilor pentru diverse afecțiuni precum autismul sau depresia. Aceasta se bazează pe analiza rețelelor funcționale din creier, care evidențiază interacțiunile dintre diverse arii cerebrale. Principiile metodei au fost inspirate din teoria sistemelor complexe din fizică.
Colaborarea internațională multidisciplinară a condus la rezultate remarcabile, deschizând perspective de colaborare între TINS și UBB pentru analiza datelor RMNf. Conducătorii echipei de cercetare, precum Maria Ercsey-Ravasz și Raul Mureșan, au adus expertiză din domenii diverse, contribuind la succesul acestei inițiative. Aceste rezultate pun România pe harta neuroștiințelor la nivel mondial, reprezentând un exemplu de succes al colaborării dintre o instituție de cercetare privată și o universitate de top din țară.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “cluj24.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii