Creșterea datoriilor guvernamentale la nivel mondial a ridicat în ultima vreme costurile împrumuturilor, arată analistul economic Radu Georgescu. În aceste condiții, România se va confrunta anul acesta cu probleme mari atunci când va apela la piața internă sau externă pentru a se împrumuta. Cel mai recent exemplu major este cel al Marii Britanie, care a acceptat la începutul acestei săptămâni să se împrumute la cea mai ridicată dobândă începând cu 1998.
În ceea ce privește România, agențiile de rating pot să înrăutățească notele de țară, așa cum a făcut Fitch la sfârșitul anului trecut, când a menținut ratingul la BBB- dar ne-a trecut perspectiva de la stabil la negativ. „Deciziile acestora sunt influențate, în principal, de situația politică locală”, arată economistul clujean. Trezoreria și-a propus să împrumute în ianuarie minim 5,77 miliarde de lei, iar la primele licitații de titluri de stat din această lună a atras 985 milioane lei. Indicii ROBOR sunt stabili, iar cursul euro a scăzut la 4,9736 lei. Prețul gramului de aur a crescut, iar în regiune, media monedei maghiare s-a întărit la 413,80 forinți/euro. Bitcoin a scăzut, iar ethereum la 3.211 – 3.355 dolari.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “cluj24.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii