Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată în fiecare an pe 25 martie. În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului și era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”. Specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj aduc în atenție obiceiurile specifice acestei sărbători, care au loc în satele clujene.
Potrivit tradiției, pe 25 martie are loc momentul în care natura se trezește la viață după iarna lungă, iar oamenii încep să sărbătorească renașterea naturii. Obiceiurile de Blagoveștenie includ colinde, jocuri, dansuri și alte manifestări culturale specifice zonei. Totodată, se obișnuiește să se întreacă ouă roșii, simbol al vieții și al învierii în creștinism.
Blagoveștenia este un moment de bucurie și de unitate în comunitățile rurale, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor. Aceste obiceiuri, transmise de la strămoși, sunt esențiale în menținerea identității culturale și a valorilor tradiționale ale românilor. Așadar, Ziua dezlegării primăverii continuă să fie marcată în satele clujene cu respect și entuziasm de către localnici.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “cluj24.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii