Situația economică din România se îndreaptă către un deznodământ tensionat, având în vedere încetinirea economiei în primul trimestru al acestui an și creșterea deficitului comercial cu 35% în primele două luni comparativ cu 2024. Analistul economic clujean Radu Georgescu avertizează că aceste evoluții ar putea duce la o scădere a ratingului de țară, ceea ce ar avea drept consecințe scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierii leului și chiar intrarea în recesiune.
În contextul dezbaterilor politice din România și a incertitudinilor legate de noul președinte, analiștii CFA România estimează un risc de ușoară recesiune în 2025, cu o scădere a PIB de 1-1,5%. Totodată, cursul euro a atins un maxim de patru luni, urcând spre 4,9780 lei, iar Banca Națională a României a anunțat că inflația ar putea rămâne în jurul valorii de 5% până la jumătatea anului.
Într-un context global marcat de războiul tarifelor vamale și de fluctuațiile valutare, situația economică din România pare să fie tot mai vulnerabilă. Confruntată cu o creștere a cererii de lei și cu presiuni din partea dealerilor bancari pentru creșterea dobânzilor, Trezoreria a decis să se împrumute cu randamente medii anuale de 7,48%. În acest peisaj economic complicat, prețul aurului a crescut marginal, fiind considerat unul dintre activele de refugiu preferate în contextul incertitudinilor geopolitice globale.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “cluj24.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii