În Miercurea Mare, într-un sat tradițional clujean, femeile se pregăteau să facă prescura pentru pasca ce urma să fie sfințită de preot în Joia Mare. Se arăta că în satele clujene, nu era bine ca oamenii să fie „sfădiți” între ei, conform specialiștilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Prescurile pentru pască erau preparate în general în biserică de întreaga comunitate sau de un grup de săteni, prin rotație. După ce prescura și vinul erau sfințite în Joia Mare, la biserică, existau zone în care pasca era pregătită în Sâmbăta Mare de cel mai vârstnic bărbat din casă, conform informațiilor specialiștilor clujeni.
Viorica Bolba, din satul Negreni, județul Cluj, povestește că a învățat să facă prescuri de la mama ei, respectând tradițiile locale. De asemenea, pâinea pentru zilele de sărbătoare era pregătită tot acum, iar frământarea pâinii era o activitate grea mai demult, deoarece familiile erau numeroase.
Specialiștii de la CJCPCT menționează că pregătirea cuptorului pentru pâine era un moment important și reprezenta o parte din tradițiile și obiceiurile specifice acestei perioade.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “cluj24.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii